Kruška
Kruške pripadaju porodici ruža i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Za uzgoj krušaka važno je odabrati prikladan proizvodni prostor.Plemenite sorte kruške najbolje uspevaju i rađaju u rejonima sa dosta sunca i dovoljno vlage, koji su pogodni za gajenje vinove loze i breskve. Kruška se zadovoljava nešto skromnijom količinom padavina nego jabuka. Kruška ne podnosi velike hladnoće. Tokom dubokog zimskog mirovanja može kraće vreme izdržati do –25°C, a neke sorte i do -30°C. Kruška ne podnosi visoke temperature i nisku relativnu vlagu vazduha tokom vegetacije. Uz temperaturu iznad 34°C i relativnu vlagu vazduha ispod 60% (kraj jula i tokom avgusta) dolazi do pojave paleži lišća kod većine sorte. Ova pojava može se delomično neutralisati sistemom za navodnjavanje. Kruška zahteva zemljiste bogato humusom i hranjivim elementima.Sve sorte kruške su u osnovi samobesplodne, što znači da se pri zasnivanju zasada strogo izbegava homogenost zasada tj. sadjenje samo jedne sorte, vec se u zasadu mora naći pored sorte koja se želi gajiti, još par sorti odgovarajućih oprašivaca koje se mogu zasaditi u manjem broju od osnovne sorte.