content img

Sadnja lukovica

1. Kada saditi lukovice cveća?

U zavisnosti od vrste i vremena cvetanja, lukovice cveća se sade u jesen ili u proleće. Lukovice zasađene u jesen daju cvetove u proleće sledeće godine, dok one zasađene u proleće cvetaju od početka leta do kasne jeseni. Određen broj vrsta može se saditi kako u jesen tako i u proleće. U proleće se sade lukovice i gomolje sledećih vrsta: Begonia, Gloxinia, Dahlia, Freesia, Gladiolus, Ismene, Liatris, Calla,…dok se u jesen sade: Frittilaria, Muscari, Crocus, Iris, Hyacinthys, Narcissus, Tulipa,… Lukovice kao što su Lilium, Anemone, Ranunculusi,… se mogu saditi kako u proleće tako i u jesen.

2. Kako pripremiti zemljište za sadnju?

Kako biste izbegli eventualne probleme koji mogu nastati usled nestručne pripreme zemljišta za sadnju, najbolje je u odgovarajućim prodavnicama kupiti zemlju za cveće. Ukoliko želite sami da pripremite dobru zemlju za sadnju lukovica cveća, najvažnije je da znate da je za dobar razvoj korena potrebna prozračna i umereno vlažna zemlja čiji jedan deo treba dobro pomešati sa delom čistog sitnog peska. Sve cvetne vrste koje rastu iz lukovice su “ljubitelji” fosfora i kalijuma te je zbog toga prilikom pripreme zemljišta za sadnju poželjno dodati đubrivo N:P:K u kombinaciji u kojoj je veći sadržaj P iK.

3. Koje je najbolje mesto za sadnju?

Sve lukovice i gomolji cveća najbolje uspevaju na polusenovitom ili sunčanom mestu. U svakom slučaju treba izbegavati potpuno senovita i preterano vlažna mesta. Uopšteno gledano polusenovito mesto je najpovoljnije za sve vrste u našim klimatskim uslovima.

4. Na koju dubinu saditi lukovice?

Pre svega treba da pripremite dobru zemlju za sadnju, kako je to gore opisano. U zavisnosti od vrste zavisi i dubina sadnje i razmak. Generalno pravilo za dubinu sadnje ne postoji, ali će se greška izbeći ukoliko se lukovica sadi na dubinu koja je tri puta veća od prečnika lukovice koja se sadi. Naravno, postoji dosta izuzetaka, ali naše lukovice cveća se prodaju u prepoznatljivoj ambalaži na kojoj su dati detaljni podaci za svaku vrstu posebno, što garantuje da će se iz takvih lukovica razviti lepi i kvalitetni cvetovi.

5. Kako saditi u saksije ili žardinjere?

U nedostatku bašte, sadnja u saksije i žardinjere je najbolji način da uživate u lepim cvetovima po vlastitoj želji u svom stanu ili na terasi. Ne treba zaboraviti da se u svaku saksiju ili žardinjeru prvo na dno stavlja jedan sloj krupnog peska, kako se višak vode ne bi skupljao i tako loše uticao na rast i razvoj biljke.

6. Kako “naterati” biljke iz lukovice da ranije cvetaju?

Vrlo popularan način proizvodnje cveća iz lukovice i gomolja je takozvano forsiranje. Na ovaj način zasađena lukovica daje biljke koje cvetaju mnogo ranije nego u prirodnim uslovima, tako da se cvetovi pojavljuju od kasne jeseni pa sve do kraja zime, što zavisi od vremena sadnje. U zemljama gde je proizvodnja cveća razvijena (poput Holandije npr.) na ovaj način se, za potrebe tržišta u zatvorenom prostoru, proizvodi cveće u toku cele godine. Za ovaj način proizvodnje najpogodnije su sledeće vrste: Amaryllus, Crocus, Hyacinthus, Muscari, Narcissus i neke vrste Tulipana. Proizvoditi se može u čistoj vodi u za to specijalno napravljenim staklenim posudicama (Hyacinthus, Amaryllus,…) ili u saksiji sa zemljom. Ovde posebnu pažnju treba obratiti na dubinu sadnje, jer se lukovice u saksije sade mnogo pliće i često ih je dovoljno prekriti vrlo tankim slojem zemlje, dok pojedine, kao što je Amaryllus, čak treba da svojom polovinom ostanu iznad zemlje. Kod ovog načina proizvodnje, osnovno je da se posle sadnje saksije ili posude sa zasađenim lukovicama drže na hladnom i tamnom mestu (imitacija zime) određeni vremenski period, posle koga se biljke prenesu na svetlo i toplije mesto na sobnu temperaturu (15 do 18 stepeni Celziusa), gde će ubrzo biljke početi da rastu i daju lepe cvetove.

error: Content is protected !!