Kajsija

Plodovi kajsije su cenjeno sveže voće ili se prerađuju i prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju sokova, džemova, kompota i vrhunske rakije. Osim za potrebe ishrane, kajsija se koristi kao dekorativna vrsta, a njeno drvo je visokih mehaničkih i dekorativnih kvaliteta. Sem ploda, i seme kajsije se koristi u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamena za seme badema. Od ovog semena se spravlja italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije se ponegde upotrebljava kao jestivo ulje. Stablo kajsije može dostići I do 6m visine. Relativno dubok korenov sistem omogućava kajsiji uspešan rast i razvoj i na suvljem zemljištu, ako je dovoljno plodno i rastresito. Na peščanom i vlažnom zemljištu kajsija pati od smolotočine. Ima kratak period zimskog mirovanja, rano kreće sa cvetanjem, pa je osetljiva na prolećne mrazeve, koji mogu oštetiti cvetove ili ih potpuno uništiti.

 

Madjarska najbolja 54

Madjarska najbolja 54

Novosadska rodna 55

Novosadska rodna 55

Novosadska 4 - 56

Novosadska 4 – 56

Novosadska 6 - 111

Novosadska 6 – 111

Novosadska kasnocvetna 115

Novosadska kasnocvetna 115

Roksana 112

Roksana 112